Paard als spiegel

Paard als spiegel paard spiegel

Paarden kunnen je een spiegel voorhouden. Het zijn kuddedieren en voor hun overleving aangewezen op het gedrag van de leidende merrie. Zij houdt de omgeving haarscherp in de gaten en slaat alarm als zij onraad bespeurt. De belangrijkste eigenschap van de dieren in de kudde is dat zij de leidende merrie in de gaten houden en direct reageren als zij aangeeft dat de kudde in gevaar is. Voor de kudde is het kleinste signaal van de leider al voldoende om er conclusies aan te verbinden en zij passen hun gedrag er onmiddellijk op aan.

Marga: “Gwenly liet mij zien dat ik naar veiligheid zoek.
Ik heb een poosje met Gwenly, de pony van Gerda, gespeeld. Op een gegeven moment wist ik het even niet meer en voelde ik me niet erg prettig. Ik stond een beetje verloren naast haar en toen stapte zij een klein stukje naar voren. Daar verraste zij mij volkomen mee want toen voelde het weer goed. Doordat zij een stap naar voren deed, stond ik precies op de plek waar een veulen staat als het veiligheid bij de merrie zoekt. Gwenly liet me duidelijk zien dat ik veiligheid zoek als ik mij onzeker voel.”

Deze eigenschap komt uitstekend van pas als je wilt weten welke invloed je gedrag op anderen heeft. Want een paard reageert heel direct zonder verborgen agenda op wat jij uitstraalt. Probeer het maar eens. Ga iets doen met een paard en kijk hoe het reageert.  Hoogst waarschijnlijk zul je verrast worden.
Tijdens het coachen maken we dankbaar gebruik van die directe terugkoppeling. Je leert hoe je beter kunt communiceren met een paard. Als je dat onder de knie hebt, lukt de communicatie met mensen vanzelf ook beter.

Psychologen die coachen  in Barneveld

home